Alimentația bogată în nutrienți reprezintă baza sănătății noastre

Material scris de Steliana Buzu

Dacă vrem să vorbim despre alimentația bogată în nutrienți, trebuie să ne întoarcem în urmă cu aproape 2500 de ani, Hipocrate spunea „Hrana să ne fie medicament și medicamentul hrană”. El credea că boala își are rădăcinile într-o nutriție deficitară, iar dacă oamenii ar învăța să mănânce într-un mod sănătos, toate problemele ar dispărea și corpul s-ar însănătoși. Treptat, oamenii au trecut de la a folosi puterea vindecătoare a fructelor și legumelor, concentrându-se pe prescrierea de medicamente sintetice care tratează bolile.

alimentatia bogata nutrienti Stelliana Buzu Alimentația bogată în nutrienți reprezintă baza sănătății noastre

Din cauza faptului că mulți dintre noi ne bazăm pe o dietă formată din alimente procesate, pline de zahăr și grăsimi, rata obezității și a bolilor a crescut semnificativ. Dar dacă știm că mâncarea are puterea de a preveni marea majoritate a bolilor cronice de care oamenii suferă în ziua de astăzi, de ce nu ne-am folosi de acest lucru, renunțând la a consuma pastile care au efecte secundare atât pe termen scurt cât și pe termen lung, și care se acumulează ca toxine în corpul nostru?

A fi sănătos înseamnă să pui combustibilul corect în corpul tău și motorul tău intern va merge strună. Dacă ai avea o mașina nouă, puternică și scumpă, ai fi dispus să o alimentezi cu combustibil de proastă calitate? Cred că putem agrea cu toții că răspunsul este Nu. Atunci de ce am alege să ne hrănim propriul corp cu alimente care sunt toxice pentru acesta?

Alimentația bogată în nutrienți – ce alimente alegem?

Alimentele pline de nutrienți, mâncarea vie, sunt cele care ajută corpul să se vindece la nivel celular și să își întărească sistemul imunitar pentru a lupta împotriva virusurilor și toxinelor din mediul extern.

Modelul modern de alimentație e diferit de felul în care mâncau strămoșii noștri vânători-culegători. Alimentația ancestrală consta în legume, fructe, nuci și semințe, plante cu frunze, vânat. De asemenea aceștia erau limitați la a consuma ceea ce se găsea în natură în sezonul respectiv, deoarece mâncarea nu era importată sau conservată, așa cum se întâmplă în zilele noastre.

Avantajul lor era că mâncau alimente proaspăt culese, hrană vie, curată, nemodificată genetic. Astfel, putem învăța de la ei faptul că alimentele crude, proaspete, organice sunt cele care reprezintă combustibilul cel mai valoros pentru trupul nostru și ele sunt cele care ne dau energia de care avem atât de mult nevoie zilnic.