Ce este motivația personală?

Poate știi clar ce vrei și atunci ceea ce scriem aici, deja îți este foarte cunoscut. Genial. Dacă nu, și te simți încă pierdut/ă te invit să citești în continuare:

Ce este motivația personală?

Cine dă startul în viața ta când vrei să obții ceva: scopul sau motivația?

Haideți să începem prin a face diferența între ce înseamnă motivația și ce înseamnă scopul.

După cum vine scris în dicționar/wikipedia, motivația este un „concept fundamental în psihologie și, în genere în științele despre om, exprimând faptul că la baza conduitei umane se află întotdeauna un ansamblu de mobiluri – trebuințe, tendințe, efecte, interese, intenții, idealuri – care susțin realizarea anumitor acțiuni, fapte, atitudini”. Motivația constituie temeiul comportamentelor și activităților pe care vrei sa le prestezi în diferite arii din viața ta. Motivația apare atunci când rolul profesional cu care interacționează persoana, devine el însuși o necesitate.

Scopul este ținta, ceea ce își propune persoana să înfăptuiască, obiectivul, țelul. Ceea ce este prioritar în viața personală si profesională.

O dată ce am reușit să identificăm care cu ce se mănâncă, continuăm:

Ce facem când suntem motivați: Motivația este un interes puternic pentru tine. Motivația este o pasiune vie. Înseamnă o dorință arzătoare de ceva dincolo de ce poți atinge acum. E mai mult decât o stare de spirit unică, motivația este un impuls care pune în mișcare un lanț întreg de acțiuni ce altfel nu vin de la sine, te face să faci, te face să vrei. Motivația dă sens vieții, îți justifică și încurajează efortul. Te vezi și crezi că ești capabil/ă să mergi până la capătul lumii, să treci peste obstacole, indiferent de ce-ar fi.

Ce nu facem când suntem motivați:  motivația adevărată o vei găsi ca pe ceva ce există orientat spre interior. Tu – în discursul tău cu sinele – ești propria motivație. Când ești motivat/ă, optimist/ă, focusat/ă pe obiective, concentrat/ă pe procese, nu pierzi timpul, orice minut contează și nu ai timp de bârfe, energia pe care o ai o folosești ca să duci la capăt ce ți-ai propus. Nu te lași pradă criticilor externe, nu te abați de la drumul tău și nu te lași influențat/ă de situațiile externe. Nu lăsăm deciziile importante si responsabilitatea pe mâinile celor din jur, familie, prieteni, etc.

Ce facem când nu suntem motivați?

În primul rând începe și observă care este discursul tău intern și ce îți spui ție în fiecare secundă, minut, oră? Te lași dus de minte, de leneveală, de frica de a face ceva diferit?

Din păcate, mai cam toți oamenii ajungem la un moment dat să ne simțim fără motivație dar asta depinde și de atitudinea pe care o avem în general în viață si de persoanele de care ne înconjurăm. E clar că se poate pierde. Dar am o știre buna pentru tine. Totul are soluție!