Ce sunt valorile și cum le identifici

Valorile umane sunt cunoscute ca setul de virtuți pe care le posedă o persoană sau o organizație, care determină comportamentul și interacțiunea cu alți indivizi și spațiu. Ele cuprind toate acțiunile care sunt considerate corecte, deci sunt legate și de valorile morale, care sunt cele care reglementează comportamentul indivizilor. La fel, valorile morale corespund valorilor etice și valorilor sociale care, împreună, constituie regulile stabilite pentru a realiza o coexistență sănătoasă în societate.

În acest sens, sunt cele care stabilesc și reglementează acțiunile oamenilor, depășesc orice barieră culturală și scopul lor este acela că virtuțile ființei umane se remarcă pentru generarea bunăstării generale și individuale.

Acum, printre cele mai proeminente valori pot fi menționate următoarele: onestitate, responsabilitate, respect, toleranță, recunoștință, dragoste, solidaritate, libertate, printre altele.

Când valorile umane sunt puse în practică, se generează acțiuni bune care au un impact pozitiv asupra societății, pot transcende timpul și pot încuraja indivizii să acorde o mai mare relevanță a ceea ce este cu adevărat important.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că există un set de valori umane care fac parte, de asemenea, din valorile universale, deoarece acestea sunt comune în diferite culturi, de exemplu: respect, responsabilitate, onestitate, solidaritate, adevăr, onoare sau pace.

Cu toate acestea, trebuie menționat că, în contrast, există valori umane apreciate ca relative, deoarece acestea nu sunt considerate comune în toate societățile sau nu sunt permanente în timp.

Valorile umane sunt importante pentru contribuția lor la îmbunătățirea societății și aducerea demnității persoanei.

Din păcate, în prezent există o criză și pierderea valorilor umane care afectează umanitatea într-un mod negativ datorită modului egoist, urât, crud și violent care se observă între relațiile sociale. De exemplu: tineri care nu respectă persoanele în vârstă, infracțiuni, prostituție, printre altele.

Exemplele bune din societate sunt esențiale prin utilizarea valorilor umane pentru a realiza o coexistență pașnică și suportabilă între indivizi.

Ce este cel mai important pentru tine?

Valorile tale determină modul în care răspunzi la această întrebare. Valorile noastre de bază evidențiază ceea ce suntem de față. Valorile ne ghidează comportamentele, deciziile și acțiunea.

Când știi ce este important pentru tine, atunci poți trăi în concordanță cu aceste valori. Aceasta duce la împlinire. Când nu-ți cunoști valorile, le încalci zilnic. Asta creează tensiune internă. Iar această tensiune declanșează obiceiuri distructive și comportament regresiv.

Cum determini care sunt valorile tale?

„Valorile nu sunt selectate; au fost descoperite. Nu ne alegem valorile. Valorile noastre ni se dezvăluie.” 

lista responsabilitate Ce sunt valorile și cum le identifici

Lista valorilor personale de bază pe categorii

Când parcurgeți procesul de valori esențiale, este util să vă asigurați că nu ați ratat nicio categorie cheie importantă pentru voi. Urmează categoriile următoare ca exemplu și trebuie să știi că acestea se vor schimba în funcție de perspectiva pe care o deții tu. În viață, avem 7 arii importante pentru noi și acestea sunt următoarele. 

  1. Dezvoltare personală
  2. Sănătate și fitness
  3. Carieră
  4. Spiritualitate
  5. Relații
  6. Familie
  7. Timp liber si hobby-uri

Te invităm să le iei pe fiecare în parte și să le atribui valorile pe care simți că le trăiești în fiecare arie. Sunt ale tale, sunt personale și ele te vor identifica pe ține, nu tu pe ele. Ce vreau să spun cu asta, că vei simții când o valoare corespunde unei categorii și când nu. Și nu trebuie să ai 50 de valori într-una și 2 în altă. Tot ce trece peste 7 este mai mult decât suficient. Oricum ce este important pentru noi este +-7, deci ori 5, ori 9 valori vei identifica. Aceste aste un exercițiu sănătos și echilibrat pentru mintea și sufletul nostru, mai ales dacă nu l-am făcut niciodată. 

Integritate

Responsabilitate, Candoare, Angajament, Dependență, Demnitate, Onestitate, Onoare, Responsabilitate, Sinceritate, Transparență, Încredere, Adevăr de încredere

Sentimente

Acceptare, Confort, Compasiune, Conținut, Empatie, Grație, Recunoștință, Fericire, Speranță, Inspirație, Ireverență, Bucurie, Bunătate, Dragoste, Optimism, Pasiune, Poezie, Respect, Reverență, Satisfacție, Serenitate, Mulțumire, Liniște

Realizări 

Realizare, Capacitate, Provocare, Competență, Credibilitate, Determinare, Dezvoltare, Conducere, Eficiență, Abilitare, Rezistență, Excelență, Mărire, Creștere, Muncă grea, Îmbunătățire, Influență, Intensitate, Conducere, Stăpânire, Motivare, Performanță, Persistență, Putere potențială, Productivitate, Profesionalism, Recunoaștere, Prosperitate, Orientare spre rezultate, Semnificație de îndemânare, Competență, Status, Succes, Victorie, Câștig

Inteligenta

Strălucit, Isteț, Sens comun, Decisivitate, Previzibilitate, Genius, Perspectivă, Cunoaștere, Logică, Deschidere, Realism, Motiv, Reflectiv, Inteligent, Gânditor, Înțelegere, Viziune, Înțelepciune

Spiritualitate 

Adaptabilitate, Altruism, Echilibru, Caritate, Comunicare, Comunitate, Conexiune, Contribuție, Cooperare, Curtoazie, Devoțiune, Egalitate, Corectitudine, Corectitudine, Familie, Fidelitate, Prietenie, Generozitate, Dând bunătate, Armonie, Smerenie, Loialitate, Maturitate, Înțeles, Sensibilitate lipsită de sine, Serviciu, Împărtășire, Spirit, Administrație, Suport, Durabilitate, Lucru în echipă, Toleranță, Unitate

Creativitate 

Creație, Curiozitate, Descoperire, Explorare, Imaginație expresivă, Inovare, Intuitiv, Deschidere, Originalitate, Unicitate, Minune

Rezistenta 

Ambiție, Asertivitate,  Încredere, Dedicare, Disciplină, Feroce, Persistență, Restricție de putere, Auto Încredere, Temperanță, Duritate, Voință

Libertate

Independență, Individualitate, Libertate

Curaj

Curaj, Convingere, Valoare, Neînfricat

Ordin

Precizie, Grijă, Certitudine, Curățenie, Coerență, Control, Coeficient, Economie, Justiție, Moderație legală, Organizare, Stabilitate, Stabilitate, Structură detaliată

Bucurie

Divertisment, Entuziasm, Experiență, Distracție, Recreare, Surpriză spontană

Prezență

Alertă,  Conștientizare, Atenție, Frumusețe, Calm, Concentrare, Focalizare, Tăcere, Simplitate, Soltitudine

Sănătate

Vitalitate, Energie