Furia – emoția negativă care ne blochează

Furia este o emoție umană complet normală, de obicei sănătoasă. Dar atunci când scapă de sub control și devine distructivă, poate duce la probleme – probleme la locul de muncă, în relațiile personale și la calitatea generală a vieții tale, și te poate face să te simți ca și cum ai fi la milă unei emoții imprevizibile și puternice.

Furia poate fi cauzată de evenimente externe și interne. Ai putea fi supărat pe o anumită persoană (cum ar fi un coleg de serviciu sau un supraveghetor) sau un eveniment (un blocaj în trafic, un zbor anulat), sau furia ta ar putea fi cauzată de îngrijorarea sau înfrângerea cu privire la problemele personale. Amintirile unor evenimente traumatizante sau furioase pot declanșa și sentimente furioase.

Exprimând furia

Furia este un răspuns natural, adaptiv la amenințări și de obicei exprimăm furia prin a răspunde agresiv; inspiră sentimente și comportamente puternice, adesea agresive, care ne permit să luptăm și să ne apărăm când suntem atacați. Prin urmare, o anumită cantitate de mânie este necesară supraviețuirii noastre. Pe de altă parte, nu ne putem dezlănțui fizic la orice persoană sau obiect care ne irită sau ne enervează; legile, normele sociale și bunul simț limitează cât de departe ne poate duce furia.

furie manifest your soul Furia - emoția negativă care ne blochează

Oamenii folosesc o varietate de procese conștiente și inconștiente pentru a face față sentimentelor lor furioase. Cele trei abordări principale sunt exprimarea, suprimarea și calmarea.

◼️Exprimarea sentimentelor supărătoare într-o manieră afirmativă, dar nu agresivă, este cea mai sănătoasă modalitate de a exprimă furia. Pentru a face acest lucru, trebuie să înveți cum să clarifici care sunt nevoile tale și cum să le îndeplinești, fără a răni pe ceilalți. A fi asertiv nu înseamnă a fi apăsător sau exigent; înseamnă că ești respectuos față de ține și de ceilalți.

furia-manifestare-copil-manifest-your-soul

 ◼️Furia poate fi suprimată, apoi convertită sau redirecționată. Acest lucru se întâmplă atunci când vă mențineți în furie, încetați să vă gândiți și vă concentrați pe ceva pozitiv. Scopul este să vă inhibe sau să vă suprimați furia și să o convertiți într-un comportament mai constructiv. Pericolul în acest tip de răspuns este că, dacă nu este permisă exprimarea exterioară, furia ta se poate transformă în interior – asupra ta. Furia întoarsă spre interior poate provoca hipertensiune arterială arterială sau depresie.

 ◼️Furia neexprimată poate crea alte probleme. Poate duce la expresii patologice de furie, cum ar fi un comportament pasiv-agresiv (revenirea indirectă la oameni, fără a le spune de ce, mai degrabă decât să-i confrunt cu capul) sau la o personalitate care pare perpetuu cinică și ostilă. Oamenii care îi pun constant pe ceilalți, critică totul și fac comentarii cinice nu au învățat cum să-și exprime în mod constructiv furia. Nu este surprinzător, probabil că nu au multe relații de succes.

În cele din urmă, vă puteți calma în interior. Asta înseamnă nu doar să-ți controlezi comportamentul exterior, ci și să-ți controlezi răspunsurile interne, luând măsuri pentru a-ți reduce ritmul cardiac, a te calmă și a lăsă sentimentele să se reducă.