Tristețea – Emoția negativă care ne blochează

Tristețea este una dintre cele șapte emoții universale trăite de toată lumea din întreaga lume care rezultă din pierderea cuiva sau ceva important. Aceasta variază foarte mult pe baza noțiunilor personale și culturale de pierdere. Deși tristețea este adesea considerată o emoție „negativă”, ea are un rol important în semnalarea unei nevoi de a primi ajutor sau confort.

Tristețea descrie gama sau familia de stări emoționale pe care le putem experimenta, care conțin totul, de la dezamăgire ușoară până la disperare extremă și angoasă.

Tristețea poate fi, de asemenea, experimentată împreună cu alte emoții, cum ar fi: furie (de exemplu, să te abandonezi pe o persoană iubită), frică (de exemplu, că nu vom putea face față sau să mergem mai departe cu viața), bucurie (de exemplu, amintirea despre timpul petrecut cu persoana sau lucrul pierdut; plăcerea din confortul oferit de alții).

tristete manifest your life Tristețea - Emoția negativă care ne blochează

Declanșatorul universal al tristeții este pierderea unei persoane sau a unui obiect valoros, deși acest lucru poate varia foarte mult între indivizi în funcție de definițiile lor personale de valoare și pierdere.

●        Respingerea de către un prieten sau iubit

●        Finaluri și adio

●        Boala sau moartea unei persoane dragi

●        Pierderea unor aspecte ale identității (de exemplu, în perioadele de tranziție la domiciliu, la muncă, la viață)

●        Să fii dezamăgit de un rezultat neașteptat (de exemplu, să nu primești o mărire la serviciu atunci când te-ai așteptat)

Funcția universală a tristeții este, într-un fel, să semnalăm ajutor. Acesta poate fi un semnal pentru alții care spune că avem nevoie de mângâiere sau pentru noi înșine să luăm ceva timp și să ne recuperăm pierderea.